Twitter zou een uitstekende voorspeller zijn van hartaandoeningen, zo blijkt uit een recente studie van de University of Pennsylvania dat vorige week werd gepubliceerd in het tijdschrift Psychologial Science.
Nieuw onderzoek van de universiteit suggereert dat het analyseren van tweets betere inzichten geeft in het voorkomen van hartaandoeningen dan traditionele methodes. Zo zou deze methode betere inzichten geven dan bijvoorbeeld onderzoek naar roken, diabetes en obesitas.
Onderzoekers van diverse ziektes zijn al lange tijd geïnteresseerd in de hoeveelheid data die online gegenereerd wordt. Zij willen deze data graag gebruiken om de volksgezondheid te verhogen.
De onderzoekers van de universiteit hebben tweets van 1300 Amerikaanse ‘provincies’ onderzocht die werden verstuurd tussen 2009 en 2010. De tweets werden gesorteerd op basis van emotie en vervolgens vergeleken met de sterftecijfers van hartaandoeningen uit hetzelfde jaar. De resultaten ontliepen elkaar nauwelijks.
Het analyseren van Google, Twitter en Wikipedia bleek eerder al effectief om griepepidemieën op te sporen. Deze onderzoeken werden gedaan om betere modellen voor griep te ontwikkelen. Op basis van realtime data kunnen zorgverleners epidemieën sneller de kop indrukken.
Johannes Eichstaedt, de leider van het onderzoek, hoopt dat zij het onderzoek kunnen uitbreiden om ook psychologische ziektes op te sporen. “We willen beter inzicht krijgen in de doodsoorzaken en kijken welke positieve elementen we moeten beschermen.”