Onderzoek: wat veroorzaakt de verschillen in de metingen van Garmin en Strava?

Het blijft voor mensen die graag nauwkeurig hun prestaties monitoren toch een raadsel: hoe kan het dat de Garmin hartslagmeter een totaal andere score teruggeeft dan Strava? Hoewel het marginale verschillen zijn, blijft het vreemd. Wat veroorzaakt het verschil tussen deze twee meters, terwijl ze alle twee dezelfde bron hebben?

Als actieve sporter valt het me steeds weer op. Na elke trainingsrit of hardlooprondje hang ik mijn Garmin aan de laptop en laad ik de data in op Strava. Na een uur hardlopen had ik met Garmin 70 meter verder gelopen en 111 kilocalorieën meer verbrand.

Rondje hardlopen

Ik ben een ‘mooi weer fietser’. Hoewel ik nog een paar weken had voordat ik met een vriend de Gavia en Stelvio zou beklimmen, trok ik toch de hardloopschoenen aan. In de harde wind en regen op zondagochtend 23 juni ging ik een uur hardlopen in Arnhem. Na de training koppel ik mijn Garmin Forerunner aan Strava. Op Strava is mijn training hier te vinden.

trainings_verschillen

Het verschil in de tijd is nagenoeg verwaarloosbaar. Het verschil in afstand is opvallender. Volgens de analyse van Strava heb ik 70 meter meer gelopen dan volgens de brondata in de Garmin. Kijkend naar mijn route in Strava heb ik bij de start (langs de Laan van Presikaaf) een vreemde bocht gelopen. Deze heb ik in werkelijkheid niet gelopen. Ook de grafiek met mijn snelheid vertoont daar een opvallend lage curve. Waarschijnlijk zorgt dit ook voor het verschil in tempo.

Verklaringen

Hoe kan dit? Mijn Garmin sporthorloge heeft geen continue GPS verbinding, maar meet met korte tijdsintervallen waar ik me bevind. De ruwe data wordt door Strava gefilterd. Zitten er vreemde ‘outliers’ in de datapunten? Dit is de ‘clean up code’ van Strava. Deze codering wordt volgens Strava zelf regelmatig gekalibreerd en aangepast.

Een tweede reden is dat Strava op een andere manier omgaat met de tijd dat je beweegt en de tijd die je rust. Volgens Strava is dit bij hen niet gebaseerd op afstand, maar op basis van GPS coördinaten. Zoals ik dit interpreteer; als ik ergens moet stoppen dan wordt het op mijn Garmin wel meegerekend en bij de verwerking naar Strava niet. Dit zou een verklaring kunnen zijn. Na ongeveer 2,5 kilometer moest ik even stoppen omdat de borstband van mijn hartslagmeter was losgesprongen. In Garmin wordt de tijd meegerekend in mijn gemiddeldes, bij Strava niet.

Calorieën

Het verschil in verbrande calorieën (111 kilocalorieën) kan veroorzaakt worden door de hogere snelheid waar Strava van uit is gegaan. Wat niet kan is het gewicht wat ik heb ingesteld. Op de Garmin heb ik ingesteld dat ik 85 kilo ben en op Strava 80 kilo. Meer lichaamsgewicht betekent namelijk dat je meer kilocalorieën tijdens een inspanning verbrandt. Dan zou ik met de Garmin meer calorieën moeten verbranden!
Een tweede reden kan zijn of je basaal metabolisme wordt meegerekend. Met andere woorden; zijn de kilocalorieën tijdens je trainingsarbeid exclusief te danken aan je inspanning of had je een deel daarvan sowieso al verbrand? Per dag is mijn basaal metabolisme 1959 kilocalorieën. Per uur is dat 81,63 kilocalorieën. Samen met het hogere tempo, zou dit het verschil kunnen verklaren.

Niet wereldschokkend, wel bewustmakend

Zijn het wereldschokkende conclusies? Nee. Maar het is wel goed om bewust te zijn van data en hoe software hiermee omgaat. Per definitie is data niet altijd waar, het gaat erom hoe deze worden gefilterd en verwerkt. Ik blijf hardlopen en wielrennen met mijn Garmin hartslagmeter. Na afloop van de training check ik de statistieken en laad de gegevens in op Strava. Vanwege het competitieve element en het gebruiksgemak gebruik ik liever Strava dan de software van Garmin. Hierin kan iedereen zijn eigen keuze maken. Het belangrijkste is om appels met appels te vergelijken. Neem steeds hetzelfde systeem als uitgangspunt om je prestaties in te meten en te vergelijken.