Onderzoekers aan de Stanford Universiteit ontwikkelen apparaat dat bommen en tumoren kan opsporen

Onderzoekers aan Stanford hebben een technologie ontwikkeld die het mogelijk moet maken om tumoren in het menselijk lichaam op te sporen. De technologie werd aanvankelijk ontwikkeld voor de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) uit de Verenigde Staten, maar heeft waarschijnlijk ook praktisch nut buiten het leger.

DARPA was op zoek naar een technologie die kan helpen bij het detecteren van begraven explosieven die onzichtbaar zijn voor metaaldetectors. Het belangrijkste aspect aan de technologie was dat de grond niet aangeraakt mag worden, in verband met het ontploffingsgevaar.

Assistent Professor Amin Arbabian, leider van het Stanford-project, laat weten dat dit dan ook de grootste innovatie aan de nieuwe technologie is. Het detectie-apparaat raakt het te onderzoeken onderwerp of grondgebied nooit aan.

5641cd1d80ff0

Het apparaat zendt microgolven uit en verwarmt daarmee de grond die zich vervolgens uitzet. Plastic explosieven doen dat niet en hierdoor zit er een verschil in de ultrageluidsgolven die worden teruggekaatst. Hierdoor kan de techniek gebruikt worden om onder andere explosieven te ontdekken.

De nieuwe technologie komt vrijwel overeen met de technologie die nu al in ziekenhuizen wordt gebruikt. Bij deze technologie wordt het apparaat echter op de huid aangebracht omdat de golven anders zijn sterkte verliezen. Daarom wordt de techniek van het Stanford-project onder de naam Capacitive Micromachined Ultrasonic Transducers (CMUTs) alsnog voor ziekenhuizen ontwikkeld. Op deze manier worden de zwakkere golven versterkt, zodat de huid niet aangeraakt hoeft te worden.

De onderzoekers schoten microgolven in een testmateriaal, waarbij net zoals bij het detecteren van de bommen, uiteindelijk ultrageluidsgolven worden teruggekaatst. Hiermee waren de onderzoekers in staat om de locatie van het object dat zich binnenin het testmateriaal bevond te detecteren. Dit zou dezelfde uitwerking moeten hebben op het detecteren van tumoren in het menselijk lichaam.

Professor Amin Arbabian laat weten: “We denken een instrument te kunnen ontwikkelen, dat de aanwezigheid van tumoren en misschien andere gezondheidsproblemen veel eerder kan detecteren dan de huidige systemen met een draagbaar apparaat”.

Afbeeldingen via:
http://mic.com/articles/128241/stanford-tumor-detection-techniques#.eWD2F85cN