Onderzoekers van het MIT hebben zonnecellen ontworpen die zo dun en licht zijn dat ze in staat zijn om op een zeepbel te drijven. Volgens MIT zijn het dan ook de dunste en lichtste zonnecellen die ooit zijn gemaakt.
Door hun minuscule formaat hebben ze veel potentie omdat ze in van alles geïntegreerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan kleding, maar ook in bijvoorbeeld je smartphone.
De doorbraak is ontdekt door Vladimir Bulović, Fariborz Masieh, Annie Wang en Joel Jean. Het team werkt verscheidende jaren aan het project en wist uiteindelijk de drie processen die het opwekken van stroom uit zonne-energie mogelijk maken te combineren in één proces.
Het resultaat is niet alleen de lichtste en dunste zonnecel ooit gemaakt, maar ook een van de meest efficiënte zonnecellen ter wereld laat Fast Company weten. Een ‘normale’ zonnecel produceert bijvoorbeeld 15 W per kilogram, terwijl de nieuwe cel zo’n 6 W produceert per gram. Dit komt neer op een verhoging van ongeveer vierhonderd keer.
De zonnecel heeft echter niet alleen potentie voor de consumentenmarkt laten de onderzoekers weten. Zo kan de zonnecel bijvoorbeeld ook gebruikt worden in de ‘wifi-ballonnen’ die internet in moeilijk begaanbare gebieden verzorgen.