Onderzoekers gebruiken smartphone-trilmotor als microfoon

Toekomstige smartphones hebben wellicht een onderdeeltje minder nodig. Onderzoekers aan de University of Illinois hebben namelijk een manier gevonden om de trilmotor van een smartphone als microfoon te gebruiken, waardoor de losse microfoon niet langer nodig is. Een trilmotor zit immers al in iedere moderne smartphone.

De trilmotor en microfoon in je telefoon lijken eigenlijk al een beetje op elkaar. De motor gebruikt een elektrische lading om zijn massa te bewegen, net als een soort van goedkope luidspreker. Een microfoon doet het omgekeerde om geluid juist op te vangen. Door het proces bij de trilmotor om te draaien, is hij in staat om alsnog geluidsvibraties op te vangen.

Het resultaat is nog niet heel goed – het klinkt een beetje alsof je naar een radio-uitzending rond het begin van de 20e eeuw luistert. Het zal dus nog wel even duren totdat de trilmotor competent genoeg is om je microfoon te vervangen. Zodra dat echter wel kan, is dit een interessante ontwikkeling voor smartphonemakers. Het betekent immers dat de microfoon kan worden verwijderd, waardoor telefoons minder onderdelen bevatten en weer ietsje kleiner of dunner gemaakt kunnen worden.