Onderzoekers: ‘Illegaal downloaden te voorkomen door dreigen met surveillance’

Illegaal downloaden

Het illegaal downloaden van muziek kan eenvoudig voorkomen worden, suggereert een paper an de University of Nevada in Las Vegas. Wil je dat mensen niet langer muziek stelen van het internet, dan moet je ze vertellen dat het illegaal is en ze waarschuwen dat ze mogelijk in de gaten worden gehouden als ze het blijven doen. Dat meldt Quartz.

“Voor sommige mensen is privacy mogelijk net zo belangrijk als een andere consequentie als gevangenisstraf of een boete”, stellen onderzoekers Joanne Ullman en Clayton Silver in de paper. “De combinatie van de twee zou de mogelijke consequentie natuurlijk vergroten.”

Als het om illegaal downloaden gaat, wordt lang niet alles gecontroleerd en beboet. Daardoor is een waarschuwing vaak het enige wat tussen het downloaden van muziek en het niet doen staat. Bovendien is er soms verwarring over welke muziek je wel mag downloaden en welke niet.

Juiste signaal

Daarom is het belangrijk om te ontdekken wat wel en niet werkt om de activiteiten te stoppen. De onderzoekers vergeleken het met illegaal oversteken op straat: wil je het echt voorkomen, dan moet je signalen geven die de wetten zo duidelijk mogelijk maken. In het geval van oversteken: een stoplicht.

De wetenschappers ontdekten dat bij illegaal downloaden er ook manieren zijn om het te voorkomen. Als je woorden als “stop” en “belangrijk” in hoofdletters neerzet, samen met een dreiging over een boete en monitoring, is de kans het grootst dat mensen hun activiteiten stopzetten.

En zeker als je de nadruk legt op het in de gaten houden van de mensen werkt dit goed, zo bleek uit het onderzoek. Daarbij werden 220 mensen blootgesteld aan ruim 70 symbolen, woorden en waarschuwingen. Hetgeen wat vooral niet werkt is het woord “Kennisgeving”.