Numrush

Onderzoekers maken doorzichtig hout dat glas kan vervangen

Wetenschappers van het KTH Royal Institute of Technology in Zweden hebben doorzichtig hout ontwikkeld. En het mooie is: ze beweren dat het geschikt is voor massaproductie. Onze ramen kunnen dus in de toekomst gemaakt zijn van goedkoop en sterk hout.

De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke blad Biomacromolecules. Eerder wisten onderzoekers al op kleinere schaal doorzichtig hout te maken. Door de lignine, een deel van de celwanden die zorgt voor de sterke en houterige structuur, chemisch te verwijderen, krijgt hout een witte kleur. Daarna wisten de wetenschappers het hout transparant te maken door het op kleine schaal verder te bewerken.

Volgens de wetenschappers is doorzichtig hout uitermate geschikt voor zonnecellen. Dat wordt natuurlijk belangrijk onderdeel als we in de toekomst steeds meer zonnepanelen zullen zien. Door hout als onderdeel te gebruiken, wordt de productie van zonnepanelen zelf namelijk ook een stuk duurzamer. Daarnaast zeggen de onderzoekers, afkomstig van het Wallenberg Wood Science Center, dat ook onze ramen van het materiaal kunnen worden voorzien.

Het zal echter nog wel even duren voordat echt afscheid gaan nemen van glas. De wetenschappers willen nu verder onderzoeken hoe ze het hout nog transparanter kunnen maken en hoe ze het proces kunnen opschalen.