Onderzoekers maken gezichten criminelen na met DNA-sporen

We worden steeds beter in het opsporen van criminelen en moordenaars, maar het einde van alle ontwikkelingen is nog lang niet in zicht. Onderzoekers zijn inmiddels namelijk in staat om een beeld van de verdachte te schetsen op basis van DNA-sporen.

Chirurg Gabriel Weston lichtte de nieuwe technieken toe in Catching History’s Criminals: The Forensics Story, een programma van de BBC. Zij stuurde haar speeksel op naar Dr. Peter Claes van de Universiteit van Leuven, zodat hij haar gezicht na kon maken op basis van het DNA. Hij had haar gezicht nog nooit gezien, maar slaagde er toch in een behoorlijk lijkend portret van Weston te maken.

bbc-dna

Claes heeft samen met Amerikaanse wetenschappers namelijk een database ontwikkeld vol gezichten en DNA, zodat hij op basis van slechts twintig genen een portret samen kan stellen. Het klinkt wat ons betreft als de ultieme manier om criminelen op te sporen, maar het is helaas nog niet toegestaan om dergelijke technieken te gebruiken in een onderzoek. Daar is het simpelweg nog niet secuur genoeg voor. “We kunnen echter wel vertellen dat de politie moet letten op een verdachte met een bepaalde kin of wenkbrauw. We ontwikkelen de techniek nu verder, zodat we straks 200 genen kunnen gebruiken om een gezicht na te maken.”