Onderzoekers ontwikkelen robotvingers die kwetsbare objecten kan pakken

Onderzoekers uit Lausanne in Zwitserland hebben een robot ontwikkeld die kwetsbare objecten, denk aan bijvoorbeeld een ei of een vel papier, kan oppakken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van statische elektriciteit, leggen de onderzoekers van het École Polytechnique Fédérale de Lausanne uit in een onderzoekspaper dat is gepubliceerd in Advanced Materials.

De robot werkt met een soort flexibele grijper waar elektrodes in zitten. Deze worden zachtjes om het object heengeduwd en vervolgens worden de elektrodes onder spanning gezet, waardoor ze zich hechten aan het object. De grip die hierdoor ontstaat is stevig, maar heeft op het object hetzelfde effect als wanneer je iets met je vingertoppen op zou pakken.

De robot gebruikt verder een soort kunstmatige spieren, dit wordt ook wel soft robotics genoemd. Het is voor het eerst dat deze twee technieken op deze manier zijn gecombineerd. Het biedt interessante mogelijkheden voor het gebruik van robots voor werk met gevoeligere objecten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan toepassingen in de voedselindustrie.

Verder is een groot voordeel dat het systeem niet eerst hoef te scannen welke vorm een object precies heeft. De elektrodes hechten zich immers automatisch aan het voorwerp. De robot kan maximaal honderd keer zijn eigen gewicht optillen.