Onderzoekers projecteren digitale vriend in je woonkamer

Onderzoekers zijn weer een stapje verder in het ontwikkelen augmented reality, het combineren van een digitale projecties met de echte wereld. Door middel van een speciale techniek zijn de onderzoekers er met het project Room2Room in geslaagd om een persoon die zich in ruimte A bevindt, realtime te projecteren op een stoel in ruimte B.

Het project wordt geleid door Microsoft Research, schrijft Technologie Review. Door middel van dieptecamera’s en beamers wordt een een afbeelding van een persoon in 3D opgenomen in de ene ruimte en daarna geprojecteerd in de andere ruimte, op  bijvoorbeeld een lege stoel. In het project wordt gebruik gemaakt van het RoomAlive-project van Microsoft Research dat in onderstaande video te zien is.

Volgens de onderzoekers is het daarna mogelijk om de geprojecteerde persoon vanuit verschillende standpunten te bekijken en kan er gemakkelijk gecommuniceerd worden. Een document waarin het hele onderzoek wordt beschreven, wordt eind februari gepresenteerd op de ‘Computer-Supported Cooperative Work en Social Computing’ conferentie in San Francisco.

Communicatietest met het bouwen van blokken

Om te testen hoe communicatie verloopt door middel van de nieuwe technologie werd een test opgezet. In de test moesten de deelnemers een 3D-object in elkaar zetten. De ene persoon zat in ruimte A aan een tafel met het voorbeeld van het object voor zich en de andere persoon zat in ruimte B met alleen de blokken voor zich. De personen werden daarna realtime geprojecteerd alsof ze tegenover elkaar zaten, waarna ze met elkaar zo snel mogelijk het 3D-object moesten bouwen.

Uit het onderzoek bleek dat wanneer mensen realtime tegenover elkaar zitten het vier minuten duurde voordat het object gerealiseerd was, via Skype duurde het negen minuten en via de nieuwe augmented reality-techniek duurde het zeven minuten. De nieuwe technologie zou daarom handig kunnen zijn wanneer iemand niet aanwezig kan zijn bij een vergadering omdat hij of zij bijvoorbeeld in het buitenland is.