Onderzoekers van Rice University kunnen robot trainen door hem even aan te raken

Rice-University-robot

Onderzoekers van de Rice University hebben een manier gevonden om robots te trainen met niets meer dan een klein duwtje. Met hun algoritmes reageren robots niet alleen op de aanraking van een mens, maar passen ze hun richting ook aan op basis van de fysieke input.

Over het algemeen reageren robots die zo geprogrammeerd zijn alleen op de menselijke aanraking op het moment dat ze aangeraakt zijn. Daarna gaan ze weer door met hun originele doelstelling. Maar met deze algoritmes kunnen ze de input omzetten in een aangepaste doelstelling. Daardoor kunnen ze gedrag ontwikkelen dat past bij jouw voorkeur.

Test

Simpel gezegd probeert een robot dus niet alleen uit je weg te gaan, maar leert wat er aan de hand is en gaat zijn werk beter doen. Tijdens tests gingen tien studenten van de universiteit aan de slag met de robot. Het apparaat moest een cursor rond obstakels bewegen op een computerscherm en op een blauwe stip terecht komen.

Conclusie: met de nieuwe algoritmes was het eenvoudiger om de robot bij zijn doel te krijgen. De studenten hoefden minder interactie met de robot aan te gaan om hem bij zijn doel te krijgen.