Hartstikke mooi, al die nieuwe mobiele en draagbare technologie. Maar vooralsnog moeten alle apparaten – van telefoon tot smartwatch – bijna dagelijk aan de stroom. De levensduur van een batterij lijkt steeds meer het grootste struikelblok te gaan worden, maar een recent onderzoek kan uitkomst bieden.
Het klinkt allemaal nog tamelijk futuristisch, maar het is er toch echt hier en nu. Onderzoekers aan de Universiteit van Washington hebben een manier gevonden om twee apparaten – zonder batterij – met elkaar te laten communiceren.
De onderzoekers noemen de technologie “Ambient Backscatter” en de versimpelde uitleg is dat het bestaande draadloze signalen in de omgeving omzet naar zowel communicatiekanaal als krachtbron. Met andere woorden: de apparaten halen energie uit bestaande signalen en gebruiken diezelfde signalen vervolgens om elkaar te bereiken. Een draadloze touwbrug!
It’s hopefully going to have applications in a number of areas including wearable computing, smart homes and self-sustaining sensor networks – Onderzoeker Shyam Gollakota
Overigens zijn de onderzoekers aan de Universiteit van Washington niet de enige die zich op het probleem hebben gestort. Recent publiceerde de Wireless Power Consortium een standaard met de naam Qi, waarbij inductie wordt gebruikt om spanning over te brengen over een afstand van 2 tot 4 cm.
Backscatter zou er voor zorgen dat de batterij voor het verzenden van communicatie tussen bijvoorbeeld smartphones niet langer hoeft plaats te vinden middels de “energiedure” toepassingen en er dus meer sap overblijft voor schermen en andere onderdelen.
Het klinkt natuurlijk allemaal prachtig, het is vooral te hopen dat alle betrokkenen even de vaart er in houden. Ik zou namelijk graag volgend jaar 3 dagen zonder al te veel gedoe gebruik willen maken van mijn smartwatch, Fitbit en iPhone op Lowlands!