Onderzoekers weten elektronica in levende rozen te plaatsen

Een team van onderzoekers uit Zweden heeft het voor elkaar gekregen om elektronica toe te voegen aan rozen, zonder de plant schade toe te brengen. Het team onderzoekers van het laboratorium voor organische elektronica op de Linköping Universiteit in Zweden laat dit weten in Science Advances. 

Het team heeft succesvol een elektronisch circuit in de rozen aangebracht, zonder dat dit invloed had op de rozen. Daarnaast lieten ze de bladeren van de rozen oplichten door middel van ionen. Door middel van de elektronische deeltjes kunnen verschillende substanties in de plant, die onder andere voor de groei en de ontwikkeling van de plant zorgen, worden beïnvloed en worden gestuurd door de onderzoekers.

Volgens de onderzoekers kunnen er nu ook sensors in de plant geplaatst worden, waardoor de plant eventueel nieuwe materialen kan ontwikkelingen.

De onderzoekers hopen met deze ontwikkeling verder te kunnen onderzoeken hoe de fotosynthese in de plant precies werkt. Hierdoor zou het in de toekomst mogelijk moeten zijn om bijvoorbeeld energie op te wekken uit de planten zonder dat de planten daar zelf schade onder leiden.