Onderzoekers willen dat een robot gaat vertellen welk werk bij je past

Over een paar jaar kan een robot je adviseren welke opleiding je moet volgen. Onderzoekers van IBM en de universiteit van Michigan werken namelijk samen aan Project Sapphire – een project waarbij wordt gewerkt aan een kunstmatige intelligentie die studenten begeleidt. De decaanrobot moet helpen met het kiezen van vakken en buitenschoolse activiteiten.

Uiteindelijk moet de kunstmatige intelligentie zelfs advies geven bij het kiezen van je loopbaan. Daarmee kan het advies van computers ineens een gigantische impact hebben op onze levens. Dat is nu nog niet zozeer het geval: we kunnen virtuele assistenten zoals Siri wel vragen stellen, maar daarbij gaat het vaak over het weer.

De onderzoekers willen met het project een kunstmatige intelligentie maken die ook begaan kan zijn. Door met duizenden studenten te praten, moet het computerprogramma op termijn een EQ krijgen die net zo hoog ligt als zijn IQ. Een belangrijke stap voor AI, aangezien computers op dit moment vooral feitelijke antwoorden geven. Op termijn zouden gesprekken met een computer hierdoor willekeuriger en menselijker worden.

Dat is voor een robotdecaan overigens nog een wat wazig gebied. Omdat keuzes op basis van gevoelens worden gemaakt, is de kans immers aanwezig dat je het verkeerde antwoord geeft. Volgens de onderzoekers weet zelfs een computer niet altijd wat de beste baan voor jou zal zijn.