Onderzoeksteam Microsoft bouwt slimme lift die weet naar welke verdieping jij gaat

Een lift die op basis van sensoren, gezichtsherkenning en de gebruikshistorie van de passagier kan bepalen naar welke verdieping hij moet gaan. Het klinkt als een modern vervolg op de horror-klassieker uit 1983 van Dick Maas, maar het is een nieuw project van Microsoft Research. Traplopen klonk nog nooit zo interessant!
Het is één van vele onderzoeksprojecten uit het lab van Microsoft Research, maar wel eentje die er direct uitspringt wanneer je het onderstaande interview van Microsoft’s Peter Lee met Bloomberg terugkijkt.

In een periode van drie maanden werd een lift uitgebreid met een aantal sensoren. Op basis van deze sensoren analyseerde de lift het gedrag van zijn passagiers: naar welke verdiepingen wilde ze op welk moment van de dag of hadden ze wellicht met iemand anders gesproken over een verdieping waar ze heen moesten?

Na de trainingsperiode gingen de sensoren uit en werd de kunstmatige intelligentie van de lift gebruikt om zijn passagiers op de juiste afdelingen te krijgen. Zonder een knopje, visueel- of stemcommando. Woah.

If your environment knows, for example, that it’s lunch time, that you had spoken yesterday about having lunch with a colleague on the second floor, and that it notices that you seem to be now leaving your office to go to the elevator, the elevator can be smart enough to take you, without your need to operate anything, to your colleague.

Lee’s werk is niet zozeer het shockeren van mensen met dit soort technologie, maar het zoeken naar manieren waarop (computer) technologie in de komende jaren ons gaat ondersteunende op een menselijke manier: “We think in the future, you won’t be operating computers, but instead computers will be working on your behalf”.

Of we de slimme lift binnen afzienbare tijd in kantoren wereldwijd gaan terugzien, dat valt natuurlijk nog even te bezien.