OnePlus 6 door hacker ontgrendeld met foto van gezicht

OnePlus-6

De OnePlus 6 heeft onder meer gezichtsherkenning om je telefoon te ontgrendelen. Maar die functie blijkt niet zo veilig als je misschien zou denken. Je kunt de telefoon namelijk met een foto van het gezicht van de eigenaar ontgrendelen, meldt RTL Z. Dat ontdekte Rik van Duijn, die als ethisch hacker naar kwetsbaarheden zoekt.

Van Duijn ontgrendelde de telefoon door een foto van zijn eigen gezicht af te drukken en deze voor de camera te houden. Werd de foto op de juiste hoek gehouden, dan werd de telefoon ontgrendeld. Later vroeg hij een collega om de foto voor zijn gezicht te houden, waarna de telefoon nog sneller ontgrendelde.

De gezichtsherkenning op de telefoon is te gebruiken als alternatief voor een vingerafdrukscan of pincode. Daardoor kun je bijvoorbeeld bestanden beschermen. Het is dus ook belangrijk dat de beveiliging niet te gemakkelijk te omzeilen is.

Gemak

Van Duijn heeft OnePlus inmiddels op de hoogte gesteld van zijn bevindingen.

Tegenover RTL Z laat de smartphonefabrikant weten dat de functie “een optie voor gemak en niet voor veiligheid” is. Toch wordt er wel onderzoek gedaan naar de ontdekking. OnePlus gaat verder bepalen of het maatregelen moet nemen en of er een update moet komen.