Geen grap: In Duitsland kun je je online aankopen met contant geld betalen

We zouden het ons in Nederland maar moeilijk voor kunnen stellen: ergens niet kunnen pinnen. Maar in Duitsland is het zelfs in een wereldstad als Berlijn niet overal mogelijk om met plastic te betalen, vertelt NOS-correspondent Jeroen Wollaars in de geinige NOS Zomercolumn van vandaag. Onze oosterburen zijn nog steeds dol op contant geld en daar springt een Duitse startup handig op in. Met Barzahlen is het mogelijk om online aankopen met cash af te rekenen.

Dankzij Barzahlen (‘contant betalen’) is het gewoon mogelijk om een reis te boeken, een aankoop in een webshop te doen of je vaste lasten contant af te rekenen. Wie bij een aankoop voor deze optie kiest als betaalmethode, ontvangt vervolgens een barcode per sms, e-mail of gewoon – waarom ook niet – op de post thuisgestuurd. Daarmee kun je naar een betaalpunt van de startup, zoals een supermarkt of drogisterij, waar je code gescand wordt en je het verschuldigde bedrag kunt overhandigen.

Privacy

Het is een mooi contrast met hoe techbedrijven bezig zijn om het doen van online aankopen steeds makkelijker te maken. Denk aan contactloos betalen met je telefoon, het doen van aankopen via Facebook Messenger en de uitrol van aan Android Pay en Apple Pay. Maar er zijn ook bezwaren: door digitaal af te rekenen laat je altijd spoor achter. Daar zijn de Duitsers niet zo dol op, blijkt uit de column van Wollaars.

Contant geld geeft de Duitsers controle en privacy. Dat zijn valide argumenten waar we in Nederland op dit gebied maar weinig bij stilstaan. Want terwijl voorstanders van technologische innovatie wachten op de cashloze samenleving, is dat voor tegenstanders de dag waarin we weer een belangrijk deel van onze privacy moeten inleveren.

De vraag is natuurlijk wel hoeveel privacy je hebt als je een online aankoop cash betaalt. De aankoop is immers gewoon gekoppeld aan je naam en er is zelf een extra tussenpartij, Barzahlen, bij betrokken.