Online video gaat Facebook nog machtiger maken dan het al is

Eerder deze week schreven we al over de online video ambities van Facebook en vandaag is naar buiten gekomen dat die ambities niet misplaatst zijn. Het sociale netwerk ziet het gebruik van de online videodienst gestaag oplopen.

Veel mediabedrijven publiceren hun video’s direct op Facebook zonder gebruik te maken van een ander platform. De bedrijven zien hier gelijk de resultaten van; meer kijkers en meer betrokkenheid. Hier schuilt ook gelijk het gevaar. Krijgt Facebook hiermee nog meer macht.

Facebook pakt hiermee de twee grootste trend is digitale media: mobiel en video. Het mobiele verkeer naar website is groot en wordt steeds groter, terwijl online video zich in een snelgroeiende fase bevindt.

Onderstaande afbeelding geeft de groei van het mobiele internetverkeer weer:

ericsson-mobile-traffic-growth

Video’s succesvoller op Facebook dan op YouTube

Facebook liet in de herfst van 2014 weten dat zij graag zien dat personen en bedrijven video’s direct op Facebook publiceren. Op deze boodschap werd sceptisch gereageerd maar inmiddels gebruiken al veel grote bedrijven de videodienst van Facebook. Gezien de resultaten is het wachten tot het geld gaat rollen.

BuzzFeed is een voorbeeld van zo’n bedrijf. Ongeveer een jaar geleden stopte BuzzFeed met het publiceren van video’s op YouTube en begon het direct video’s te posten op Facebook. Onderstaande afbeelding van startup CrowdTangle laat het succes van de BuzzFeed videopagina zien.

Screen-Shot-2015-01-13-at-1.50.16-PM

Een ander voorbeeld is ESPN. Zij switchten in november van YouTube naar Facebook en zagen een groot verschil in succes. Werden de laatste 15 video’s op YouTube maar 6.500 keer gedeeld, de 15 video’s op Facebook leverden 53.000 shares op.

Naast Facebook proberen ook Twitter, Snapchat en Instagram in het gat van online video te springen. Echter heeft geen van de drie bedrijven dezelfde mogelijkheden als Facebook. Facebook heeft al laten zien dat het een goed speelveld kan creëren via algoritmen, waardoor een video onder een groot bereik komt.

Adverteren

Het enige wat nog ontbreekt is het adverteren, maar daar is Facebook druk mee aan de slag. Max Kalehoof, VP van SocialCode, zegt:

Facebook kan op grote schaal video afspelen en de targeting-mogelijkheden maken het tot een zeer interessant platform voor adverteerders. Facebook biedt adverteerders de mogelijkheid om een groot publiek te bereiken, maar je kunt ook één specifiek persoon benaderen. Dat maakt het zeer interessant.

Mediabedrijven komen hierdoor in een tweestrijd; óf je doet niet mee en loopt een groot aantal views mis óf je doet wel mee en geeft Facebook nog meer macht. Het is nog maar de vraag of je Facebook video’s straks kunt ‘embedden’ op je eigen website, of dat je afhankelijk wordt van Facebook.