Numrush

Onprofessionele FIFA-spelers en schandalen in de E-Divisie

Het afgelopen weekend werd Tony Kok ontslagen als esporter van PSV. http://nos.nl/artikel/2183605-psv-ontslaat-e-sporter-al-na-twee-dagen-vanwege-oude-tweets.html Twee dagen nadat hij was gepresenteerd als de nieuwe speler van de Brabantse club. Een schoolvoorbeeld van hoe gedrag op social media je kan achtervolgen in een toekomstige carrière.

Vorig jaar mocht Andries Smit na vijf dagen vertrekken bij ADO Den Haag. Uit oude tweets bleek dat hij fan was van Ajax en dat bleek onoverkomelijk. Ook Tony Kok was fan van Ajax, maar dat was geen probleem voor PSV. Kok moest vertrekken naar aanleiding van beledigende tweets zoals: “Alle boeren zijn homo’s.”

Dat was niet het enige dat mensen tegen kwamen in het Twitter-verleden van de FIFA-speler. Zo kwamen er na zoekopdrachten tweets naar boven met ziektes erin.  Anderen twitteraars werden juist creatief en schreven gedichten met de ongepaste tweets van Kok.

Van schoolplein naar groot podium

De tweets van Tony Kok waren al vijf jaar oud. Waarschijnlijk geschreven in een tijd dat hij puberde en hij vooral via Twitter contact had met leeftijdsgenoten. Ook toen kon de wereld al meekijken, maar toen was Tony Kok nog niet gepresenteerd als de nieuwe esporter van PSV.

Wat je misschien kon maken als die recalcitrante influencer, kom je als E-Divisie-speler niet meer mee weg Met de introductie van de E-Divisie een half jaar geleden staat esports in Nederland bij het grote publiek op de kaart. En hoewel een aantal FIFA-spelers al een grote groep volgers had op social media, stonden ze allemaal ineens op het hoogste podium en in de landelijke schijnwerpers.

Bij zo’n groot podium waar je het uithangbord van een eredivisieclub bent, horen hele andere verantwoordelijkheden dan in bestaande esports communities of vriendengroepen. Wat je misschien kan maken als die recalcitrante influencer, daar kom je als E-Divisie-speler niet meer mee weg.

Spelers van Ajax en Heracles gaan in de fout

Begin deze maand had Dani Hagebeuk, een FIFA-speler van Ajax, beter twee keer nagedacht. Onder een bericht over de zesjarige Bradley Lowrey die aan kanker was overleden, schreef Dani op Instagram: “Nouri 10x belangrijker.

De opmerking van Dani kwam hem op heel veel kritiek te staan. De ongeslagen kampioen van het eerste seizoen van de E-Divisie maakte een lelijke misstap. Een reden om snel zijn excuses aan te bieden, maar de schade was toen al geleden. Een actie waar Ajax niet over te spreken zal zijn geweest.

Er waren nog meer momenten waarop E-Divisie-spelers in verlegenheid werden gebracht het afgelopen halfjaar. Wat te denken van de jongen die bij Heracles een volledig verzorgde reis won naar een toernooi. Vervolgens werd hij door Bryan Hessing, de esporter van Heracles, verzocht om zijn plek af te staan aan een van Bryans vrienden.

Al snel verschenen op het internet screenshots van WhatsApp-berichten waar de speler van Heracles niet lekker uit de verf kwam.  De club greep in, zocht contact met de winnaar en er werd snel een oplossing gevonden voor de ontstane situatie. Fraai was het allemaal niet.

Volwassen worden

Deze berichten waren een jaar geleden nooit in landelijke en lokaal nieuws verschenen. Dan waren het ‘gewone’ Nederlandse jongens geweest. Dan was Dani niet interessant geweest voor Powned om over te berichten. Dan had het akkefietje tussen Bryan en de winnaar zich waarschijnlijk beperkt tot de FIFA-community.

Volwassen worden in de schijnwerpers brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Soms leer je die les op een harde manier. De tweets van Tony Kok hebben er altijd al gestaan, maar ze werden pas voor mensen echt interessant om naar boven te halen toen hij speler van PSV werd. Zijn eigen volgers en fans hadden er anders waarschijnlijk niet om gekraaid of naar gekeken.

De FIFA-spelers in Nederland moeten zich daarom als geen ander beginnen te realiseren dat er op het hoogste podium heel andere regels gelden. Dat volwassen worden in die schijnwerpers verantwoordelijkheden met zich meebrengt. En soms leer je die les op de harde manier.

Daarnaast ligt er ook een taak voor de eredivisieclubs om deze jongens beter te begeleiden. Het is nogal een stap om ineens in die schijnwerpers te staan en landelijk bekend te zijn. Zeker in die fase van je leven waarin je volwassen wordt en social media een grote rol speelt in je persoonlijke marketingmachine en die van de club.

Tony Kok heeft zeer waarschijnlijk geleerd van zijn fouten. Hopelijk is hij niet de enige.