Onsterfelijk zijn: moeten we dat wel willen?

William H. Andrews en Aubrey de Grey zijn twee wetenschappers die geloven dat ze onze generatie – nog tijdens hun leven – onsterfelijk kunnen maken. Deze zoektocht wordt uiteengezet in de documentaire The Immortalists, die drie jaar van successen en teleurstellingen volgt in het leven van de twee mannen.

Andrews en de Grey willen niet zozeer het leven langer maken maar juist het verouderingsproces omdraaien. “Once we are really truly repairing things as fast as they go wrong, game over. We will have the ability to live indefinitely.

Volgens Andrews ligt de oplossing in de lengte van onze telomeren; de kapjes aan de uiteindes van ons DNA die steeds korter worden naarmate we ouder worden en het afsterven van onze cellen veroorzaken. Hij gelooft dat als we een pil vinden die dit proces tegengaat; we voor altijd zullen leven.

De Grey is het niet met Andrews eens. Zijn oplossing ligt meer in lijn met die van het transhumanisme en voorvechter Ray Kurzweil: blijf leven totdat microscopische robots door onze bloedbaan kunnen zwemmen om fysiek onze cellen te repareren; binnen ongeveer twintig jaar.

Hoewel de ideeën controversieel zijn heeft de Grey toch al miljoenen dollars aan financiering gekregen van PayPal’s mede-oprichter Peter Thiel voor het oprichten van een onderzoeksstichting volledig gericht op het testen van zijn ideeën.

Als mensen onsterfelijk zouden kunnen worden dan zou dat enorme implicaties hebben. Overpopulatie zou een steeds groter probleem worden – zelfs met de gemiddeld tachtig jaar die we hebben lijdt een groot gedeelte van de bevolking al honger, jonge mensen zouden steeds moeilijker een baan kunnen vinden want hoe kun je concurreren met iemand met eeuwen ervaring en wat betekent het voor een levenslang huwelijk; is dat überhaupt wel mogelijk?

De documentaire roept de vraag op: waarom zouden we de dood niet genezen? Het antwoord is afhankelijk van aan wie je het vraagt. De meeste individuen zullen vast wel eeuwig willen leven maar de wereldpopulatie in zijn geheel onsterfelijk maken heeft grote implicaties.