Ontgrendel je smartphone met deze tijdelijke tattoo van Motorola

Op het gebied van tijdelijke tattoo’s zagen we eerder al toepassingen met hersengolven en biometrische metingen voorbij komen, maar het beveiligen van je smartphone? Toch is het nieuwe experiment van Motorola minder verrassend dan je in eerste instantie zou denken.

We zagen in 2013 diverse innovatieve merken aan de slag gaan met zogenaamde “tijdelijke tattoo’s”, stickers voorzien van ultra dunne (electrische) circuits met een speciale medische plaklaag zodat ze lange tijd op je huid blijven zitten zonder te irriteren.

Terwijl men aan de Universiteit van California aan de slag ging met het meten van hersengolven via de tattoo’s en men even later aan de uni van Illinois aan de slag ging met biometrische data, kondigde Motorola aan dat het een patent had ingediend voor een elektronische tattoo gekoppeld aan een mobiele telefoon.

Dat originele patent wijst op een nektatoeage, die gebruikt kan worden als microfoon voor je telefoon. Zover is het nog niet. Maar Motorola’s nieuwste experiment maakt duidelijk dat het bedrijf al wel een heel eind is.

In samenwerking met VivaLnk biedt het Amerikaanse bedrijf nu namelijk een tijdelijke tattoo aan die je kunt gebruiken om je smartphone te vergrendelen of juist ontgrendelen. Geen vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning dus, maar een simpele ‘swipe’ over je pols:

Hoewel het duidelijk gaat om een experiment, zijn de tattoo’s wel al te koop voor consumenten. Een setje van 10 tattoo’s, voorzien van een ultra-dun NFC circuit kost je zo’n $10 dollar. Motorola claimt dat de stickers zo’n 5 dagen blijven plakken, dus je zou er iets meer dan een maand mee uit de voeten kunnen.

Er is echter één groot nadeel: de stickers werken vooralsnog alleen samen met de Motorola X voor nu. Het andere nadeel is het hele idee an sich: wie wil er nou zo’n gekke sticker op zijn pols, als je dezelfde functionaliteit ook in een smartwatch, smartband of ring kunt verwerken.

On to the next one, dan maar.