Ontmoet JAMES, de barman van de toekomst

Robots zijn sterk in ontwikkeling, maar missen vaak nog een mogelijkheid tot sociale interactie. JAMES is een robot gemaakt om meer te leren over deze complexe sociale relaties. En waar kun je je sociale vaardigheden nu betere oefenen dan in een bar?

JAMES is een robot die functioneert als barman. De naam JAMES is niet zo maar gekozen. JAMES staat namelijk voor Joint Action Multimodal Embodies Systems. Dit betekent dat met deze robot alle klanten op een gelijke en eerlijke manier behandeld kunnen worden. Mensen die voordringen, krijgen geen aandacht van JAMES. Ook is JAMES in staat om iedereen te bedienen zonder voortrekkerij of vriendjespolitiek. Om zijn taken goed uit te kunnen voeren, beschikt JAMES over een grote database van ‘ervaring’. Hierin is data opgenomen van surveillance camera’s uit bars uit Schotland en Duitsland.

Hoewel JAMES een leuk speeltje voor in de kroeg lijkt, zijn er ook wel degelijk wetenschappelijke doelen verbonden aan het project. Om verder te kunnen in de ontwikkeling van robots, is er meer kennis nodig over menselijke interactie, specifiek over hoe mensen reageren op computers en robots. Met JAMES wordt geprobeerd om hier data over te verzamelen. Met deze data kan JAMES vervolgens een bepaalde vorm van sociale interactie aanleren en zich aanpassen aan situaties. Het team van wetenschappers dat JAMES gebouwd heeft, hoopt uiteindelijk deze geleerde sociale vaardigheden te kunnen gebruiken voor andere robots.

In onderstaande video zie je meer over hoe JAMES werkt: