Ontmoet Olli: een elektrische bus die draait op IBM’s Watson

In Washington rijdt sinds vandaag een kleine, autonome bus rond genaamd Olli. Nu kennen we al een hoop autonome auto’s, bijvoorbeeld die van Google, Honda en Faraday Future, maar Olli is anders. Deze bus is geheel elektrisch en wordt bestuurd door niemand minder dan IBM’s Watson.

De bus met ruimte voor twaalf passagiers is ontworpen door Local Motors, het bedrijf dat 3D-geprinte auto’s wil verkopen. Samen met IBM ontwikkelden ze het voertuig, dat je dankzij Watson in normale taal kunt vertellen waar je heen wilt. Maar je kunt de bus ook vragen hoe de technologie werkt én de beste vraag allertijde stellen: zijn we er al?

De bedoeling is dat wanneer Olli beschikbaar wordt voor het openbaar veroer kun je de bus oproepen via een app, net zoals je met Uber doet. Helaas voor ons is Olli de komende maanden alleen in DC te zien, later dit jaar komt de bus ook naar Miami en Las Vegas. Maar Local Motors praat ook over testen buiten de Verenigde Staten, waaronder in Berlijn en Kopenhagen. Of je er nu al in mag rijden is niet duidelijk, voorlopig wordt de bus alleen getest.

Local Motors heeft in ieder geval grootse plannen met Olli: medeoprichter John Rogers heeft zelf het plan om honderden microfabrieken over de gehele wereld op te zetten, om Olli daar binnen tien uur te kunnen 3D-printen en in elkaar te zetten. Wie weet, misschien rijden we over een paar jaar ook hier wel in zo’n kleine bus.