Ontwerp je eigen kaarten met TileMill

Wie graag met geografische data aan de slag wil, had tot voor de uitdaging om op te vallen. Dankzij de relatief makkelijke API hebben veel projecten Google Maps als backbone, terwijl we sinds de overstap van Foursquare naar OpenStreetMap veel developers met hernieuwd enthousiasme aan de slag zien gaan met dat open source project. Maar snel iets moois in elkaar zetten is er niet bij. MapBox’s nieuwste tool TileMill moet daar echter verandering in brengen. Soort van.

 Het is een verschrikkelijk mooi iets: gegevens uit je dataset plotten op een kaart. Maar vooralsnog geen echte designerklus. Met de komst van designer “tiles” (tegels op de kaart) zoals die van Stamen wordt het al steeds makkelijker om een visuele lading mee te geven aan je data. Maar zeker niet zonder nadelen: je bent geheel afhankelijk van wat er aangeboden wordt.

TileMill van MapBox biedt uitkomst: de desktop tool (beschikbaar voor Mac, Windows en Ubuntu) geeft je de mogelijkheid om je eigen kaarten te ontwerpen. Geef kleuren en labels mee en bewerk je nieuwe kaart tot in de puntjes middels een eigen soort van CSS. Wil je uitbreiden, kun je uiteraard alsnog op zoek naar losse “shapefiles”. TileMill heeft een aantal in het eigen archief, maar ook online zijn er genoeg te vinden.

De kracht van TileMill zit hem echter in het verrijken en het exporteren van je project. Zo kun je gemakkelijk aanvullende foto’s, video of geluidsfragmenten (of media) toevoegen aan je kaarten en is alles te exporteren naar een formaat voor zowel desktop als mobiel. Okay, TileMill is niet het gereedschap wat je dag in, dag uit zal gebruiken. Maar bij je volgende cartografische avontuur: hou ‘em in gedachten!

TileMill is een Open Source platform en is gratis te downloaden voor Mac, Windows en Ubuntu.