De goedkope minicomputer Raspberry Pi is voortaan aan te passen aan je eigen wensen

De Raspberry Pi is voortaan een stuk flexibeler. Fabrikant Element14 gaat de kleine hobbyprintplaat op maat maken voor verkopers, waardoor een winkel een eigen versie met unieke hardware bestellen. Zo kan de ene webshop een Raspberry Pi aanbieden met extra usb-poorten, terwijl een andere winkel eentje verkoopt met een draadloze chip.

Het zorgt ervoor dat zo’n beetje ieder bedrijf zijn eigen versie van de Raspberry Pi kan bedenken, die vervolgens kan worden besteld en doorverkocht. Het is als gewone consument helaas niet mogelijk om een eigen Pi te ontwerpen, tenzij je diep in de buidel wil tasten: om een zelfbedachte versie te krijgen, moet je tussen de 3.000 en 5.000 exemplaren bestellen. We raden dus aan om toch maar even te wachten tot een hobbywinkel zo fanatiek is om jouw gewilde variant te bestellen.

De aanpasservice van Element14 moet ervoor zorgen dat er flink wat aangepaste versies van de Pi in de winkel verschijnen, maar het is ook goed nieuws voor veel andere hardware. Steeds meer slimme apparaten gebruiken een Pi als brein, wat betekent dat de fabrikanten hiervan ook gebruik kunnen maken van de nieuwe dienst. Zo kan de Raspberry Pi bijvoorbeeld een draadloos mediacenter worden, omdat de fabrikant van dit kastje een Wi-Fi-chip heeft laten inbouwen.