Ontwikkelt Google een armband die kankercellen kan afbreken?

We zien de laatste tijd steeds meer wearables op de markt verschijnen. Terwijl het gros van de wearables is gericht op het monitoren van onze gezondheid, wil Google nog een stapje verder gaan.

Het bedrijf heeft anderhalf jaar geleden een patentaanvraag ingediend bij de World Intellectual Property Organization (WIPO) voor een polsarmband die onder andere kankercellen kan vernietigen. Echter is de aanvraag pas sinds deze maand openbaar gemaakt.

De patentaanvraag, genaamd ‘Nanoparticle Phoresis’, beschrijft een draagbaar apparaat dat automatisch kwaadaardige cellen in het bloed kan detecteren en vernietigen. Volgens de aanvraag zou het gaan om kwaadaardige enzymen, hormonen, eiwitten, cellen en andere moleculen die een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de mens.

google_patent

Op het moment dat er kwaadaardige cellen worden gedetecteerd, zal het device energiestootjes uitzenden die de cellen vervolgens afbreken en vernietigen. De schokken zorgen ervoor dat het fysieke en chemische proces wordt verstoort, waardoor de cellen zich niet of minder snel kunnen vermenigvuldigen. Het is nog niet bekend welke energie hiervoor gebruikt gaat worden, maar er zijn diverse mogelijkheden. Onder andere elektrische schokken via radiofrequenties, tijdelijke magneetvelden, infraroodsignalen en geluidsimpulsen zouden tot de opties behoren.

In de patentaanvraag neemt Google kwaadaardige kankercellen als voorbeeld. Volgens het bedrijf is het mogelijk om de armband naar kankercellen te laten zoeken, waardoor de cellen voortijdig vernietigd kunnen worden. Het doel is om kanker wereldwijd uit te bannen via het device. Daarnaast geeft Google aan dat het voor diverse andere aandoeningen gebruikt kan worden zoals Parkinson.

google-patent

Het is niet de eerste aanwijzing dat Google aan een dergelijke armband werkt. Google-medewerker Andrew Conrad liet eerder al weten dat het bedrijf bezig was om een armband te ontwikkelen die kankercellen kon opsporen. Dit zou moeten kunnen via een speciale pil bestaande uit nanodeeltjes. Uit de patentaanvraag blijkt nu dus dat de armband niet alleen kwaadaardige cellen kan opsporen, maar dat het device ook in staat is om de cellen te vernietigen.