Ook Egypte maakt einde aan gratis internetdienst Facebook

Een nieuwe tegenslag in Facebooks plan om de hele wereldbevolking online te krijgen. Na India, heeft ook Egypte de gratis internetdienst Free Basics in de ban gedaan. De vereiste vergunning is door de regering van het land niet verlengd en dus had Facebook geen keus en moest het bedrijf de dienst staken, meldt persbureau AP.

Free Basiscs is gratis internettoegang waarbij slechts een beperkt aantal sites/apps kan worden gebruikt. Facebook biedt de dienst aan samen met partners, onder meer lokale providers. In Egypte lanceerde het bedrijf de dienst twee maanden geleden samen met de provider Etisalat Egypt. Tegen The Verge zei de provider dat 3 miljoen mensen zich hadden aangemeld, waarvan 1 miljoen niet eerder toegang had tot internet.

Er is veel kritiek op de dienst, omdat hij het idee van netneutraliteit schendt met het beperkte aanbod. Of dat ook de reden is dat Facebook er in Egypte mee moet stoppen is onduidelijk. Begin deze week plaatste Mark Zuckerberg een stuk in een Indiase krant om Free Basics te verdedigen en uit te leggen hoeveel mensen door de beperkte gratis dienst besluiten een betaald internetabonnement af te sluiten.