Numrush

Ook Facebook liet gesprekken gebruikers door mensen beluisteren

Facebook

Foto: Shutterstock.com

Niet alleen Google, Microsoft, Apple en Amazon hebben audio-opnames van gebruikers beluisterd om hun kunstmatige intelligentie (AI) te verbeteren. Ook Facebook zou dit gedaan hebben, stellen ingewijden tegenover Bloomberg. Daar betaalde het bedrijf honderden onderaannemers voor.

De werknemers zouden niet weten waar de audio vandaan komt en hoe het in handen van Facebook komt. Wel is duidelijk wat ze ermee moeten doen: het transcriberen. Volgens de ingewijden zijn de audio-opnames gesprekken van gebruikers, maar is voor hen niet duidelijk waarom ze de audio moeten transcriberen.

Facebook zelf schijnt via een woordvoerder iets meer licht op de zaak. Het bedrijf bevestigt dat het audio transcribeert en dat het gaat om gesprekken van mensen die in de Messenger-app hebben aangegeven dat dit met hun voice chats mag. De onderaannemers controleren of de AI van het bedrijf de berichten goed interpreteert. De audio is geanonimiseerd, aldus Facebook.

Programma gepauzeerd

Bovendien is het programma volgens het bedrijf zelf inmiddels stilgelegd, in navolging van Apple en Google. Deze twee bedrijven pauzeerden hun programma’s begin augustus, nadat deze wereldkundig werden.

De bedrijven beluisteren audio van spraakopdrachten aan slimme assistenten, zoals de Google Assistant. Op die manier moet de AI verbeterd worden. De opnames komen bij Google en Apple van gebruikers die “Hey, Google” of “Hey, Siri” hebben gezegd, gevolgd door een opdracht of vraag.

Probleem is echter dat de spraakassistenten soms denkt dat je hun zogenaamde triggerwoord zegt, ook al is dat niet zo. Daardoor nemen ze soms audio op die niet voor hen bedoeld is. Critici stelt dat deze praktijken de privacy van gebruikers schendt. Bij Facebook is het programma naar eigen zeggen al ruim een week gepauzeerd.

Foto: Shutterstock.com