Ook Google had app die je privégegevens verzamelde in de App Store

Google Chrome

Facebook kwam gisteren in de problemen, doordat het Apple’s systeem misbruikte om apps die alleen voor werknemers zouden moeten zijn aan te bieden aan consumenten. Het ging om Facebook Research, dat tegen betaling veel gegevens over gebruikers verzamelde. En nu blijkt dat Google eenzelfde soort fout heeft gemaakt, meldt TechCrunch.

De app van Facebook monitort activiteiten op de telefoon en het internet. Probleem is echter dat de app buiten de App Store om werd verspreid met het enterprise-programma van Apple. Ontwikkelaars kunnen daarmee speciale certificaten gebruiken om krachtigere apps op iPhones te installeren, maar die mogen alleen door werknemers gebruikt worden.

Facebook hield zich daar niet aan, waarop de app verwijderd werd. Ook werd het certificaat ingetrokken, weet The Verge. Daardoor stopten alle interne apps van Facebook met werken, omdat ze allemaal hetzelfde certificaat gebruikten.

Google heeft dus mogelijk eenzelfde probleem. De internetgigant draaide een app genaamd Screenwise Meter, die vergelijkbaar is met Facebook Research.

Screenwise Meter

De internetgigant vaagt gebruikers van achttien jaar en ouder om de app te downloaden via een speciale code en een registratieproces waarbij een enterprise-certificaat gebruikt wordt. De app werd in 2012 gelanceerd en laat Google het verkeer en de data van gebruikers monitoren en analyseren. In ruil daarvoor krijgen gebruikers cadeaubonnen.

Het bedrijf was echter veel opener dan Facebook over hoe het programma werkt en wat er verzameld wordt, stelt TechCrunch. Ook was er een gastmodus voor als je niet wilde dat je verkeer in de gaten gehouden werd, of als iemand jonger dan dertien het apparaat gebruikte.

Google heeft nu gezegd de app offline te halen. “De Screenwise Meter iOS-app had niet moeten draaien onder het developer enterprise program van Apple. Dit was een fout en we bieden onze excuses aan”, aldus het bedrijf. Apple heeft nog niet gereageerd op deze specifieke app.

Foto: Shutterstock.com