Ook Google verwijdert accounts gelinkt aan Iraanse nepnieuws-campagne

Google Chrome smartphone

Na Facebook maakt nu ook Google bekend accounts die gelinkt zijn aan een campagne uit Iran te hebben verwijderd. Het bedrijf zegt in de afgelopen maanden groepen die door de staat gesteund zijn te hebben gevonden en geblokkeerd. Die groepen probeerden phishing-aanvallen uit te voeren op politieke campagnes, journalisten, activisten en wetenschappers.

De internetgigant heeft de politie op de hoogte gesteld toen de aanvallen ontdekt werden, evenals de gebruikers die het slachtoffer werden. Eerder deze week verstuurde het bedrijf bovendien een serie alarmen naar Gmail-gebruikers over verdachte e-mails. De e-mails zouden uit diverse landen komen.

FireEye

Het bedrijf werkte samen met beveiligingsbedrijf FireEye, dat ook Facebook tipte over de Iraanse campagne. Tegenover Google gaf het informatie over de nepnieuws-campagne. Daarbij identificeerde het bedrijf drie e-mailaccounts, drie YouTube-kanalen en drie Google+-accounts die aan de operatie gelinkt zijn. De accounts zijn offline gehaald.

De internetgigant heeft ook andere verdachte groepen die aan Iran gelinkt zijn onderzocht. Daarbij ontdekte het 39 YouTube-kanalen, zes blogs op Blogger en 13 Google+-accounts die gelinkt zouden zijn aan de Islamic Republic of Iran Broadcasting. Alle accounts zijn verwijderd.

Ook zegt het bedrijf nog steeds al zijn platformen in de gaten te houden voor gedrag dat geassocieerd is met het Russische Internet Research Agency. Dat bedrijf probeerde de politieke opinie van stemmers te beïnvloeden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.