Ook Google wil je health & fitness data gaan verzamelen met Google Fit

Na de Health Kit aankondiging van Apple twee weken geleden kan Google natuurlijk niet achterblijven als het gaat om het lanceren van een health & fitness platform. Er zijn dan ook concrete aanwijzingen dat het bedrijf tijdens de aanstaande Google I/O developer conference ‘Google Fit’ wil gaan aankondigen. Een nieuwe dienst die al je health & fitness data aggregeert en samenbrengt.

Volgens Forbes gaat Google Fit gebruik maken van bestaande open API’s van diverse bestaande gezondheidsdiensten en producten, maar ook van samenwerkingen met een aantal hardware fabrikanten. Bijvoorbeeld wearables die activiteiten of biometrische data zoals hartslag meten.

Het is nog niet duidelijk of Google Fit een nieuwe feature in Android wordt, of een standalone app die gebruikers los kunnen downloaden. Meer daarover moet duidelijk worden op de I/O conferentie die gepland staat op 25 en 26 juni. Duidelijk is dat er tijdens dat event twee sessies over wearables op het programma staan voor de aanwezige developers.

De move richting health en fitness is omstreden, omdat de kans groot wordt geacht dat er vurige discussies over privacy zullen gaan ontstaan als grootmachten als Google en Apple ook nog eens de beschikking over onze gezondheidsdata krijgen. In 2012 stopte Google met de ontwikkeling van Google Health wegens aanhoudende kritiek op het idee.

Toch is het logisch dat ook Google nu alsnog de stap maakt, na de eerdere aankondiging van Android Wear voor wearable devices. Het eerdere mislukken van Google Health wordt ook toegeschreven aan het feit dat consumenten helemaal geen data willen aggregeren, ze willen een duidelijke feedback loop. Wearable devices zoals de Moto 360 in combinatie met Android Wear gaan daar mogelijk in voorzien.

Net als Apple lijkt Google de doelstelling te hebben bestaande data van diensten als Withings, Fitbit of Foodzy samen te brengen in één app, zodat meer kan worden gezegd over de algehele gezondheid van de gebruiker. Wie die strijd gaat winnen, valt op dit moment nog even te bezien.