Ook kleuters moeten eraan geloven: programmeren!

Kinderen leren programmeren: het lijkt momenteel de formule voor succes. Vorige week werd al bekend dat kinderen op de basisscholen in Finland gaan leren programmeren en eerder werden al verschillende Kickstarterinitiatieven aangekondigd met hetzelfde doel: kinderen wegwijs maken in de wereld van programmeren. Met de Primo moeten ook kleuters aan de slag en de basisbeginselen van programmeren leren.

De Primo is een pakket gericht op kinderen van 4 tot 7 jaar oud. De Primo bestaat uit een robot met wieltjes, een programmeerbord en de ‘code’. Deze code bestaat uit verschillende blokjes die de robot aansturen. Wanneer deze blokjes op het programmeerbord geplaatst worden, kan de robot rechtdoor gaan, naar links, naar rechts of een specifieke sequentie van bewegingen uitvoeren.

Met deze instructies kunnen de kinderen hun robot over parcoursen laten gaan. Deze parcoursen kunnen geleidelijk steeds moeilijker gemaakt worden. Het doel van de makers is om kinderen in kleine stapjes te begeleiden in het leerproces van programmeren, in plaats van kinderen direct in het diepe te gooien.

De Primo is niet alleen leuk voor kinderen om mee te spelen, maar ouders kunnen ook zelf aan de slag. Het hele project wordt namelijk open source en werkt met een Arduino. Ouders kunnen dan ook zelf aan de slag en zelf een complete robot bouwen en zelf de robot programmeren.

De Primo staat de komende maand nog op Kickstarter. Voor 160 pond (ongeveer 190 euro) krijg je een volledig in elkaar gezette Primo. Voor 135 pond (160 euro) krijg je alle onderdelen, die je zelf nog in elkaar kunt zetten.