Ook Nvidia waagt zich aan de autonome auto met Xavier, sluit partnerschap met Audi

Nvidia kennen we vooral als een bedrijf dat grafische kaarten maakt voor computers, maar het doet tegenwoordig zoveel meer dan dat. Bijvoorbeeld technologie voor autonome auto’s maken. Vorig jaar lanceerde NVIDIA een supercomputer voor auto’s op CES. En het bedrijf toonde al een prototype voor een auto dat rijdt op basis van het rijgedrag van mensen.

Dit jaar deed Nvidia een nieuwe aankondiging op dit vlak tijdens CES. CEO Jen-Hsun Huang heeft namelijk aangekondigd dat zijn bedrijf je auto in je “meest persoonlijke robot” gaat veranderen dankzij de supercomputer Xavier. En dat doen ze onder meer met een partnerschap met Audi.

Xavier is een kunstmatige-intelligentie-systeem dat leert hoe het moet rijden door te kijken naar een menselijke bestuurder, zoals we al zagen in de eerste demo. Deze aanpak maakt het systeem ook direct zo bijzonder: het leert door observatie en deep learning. Daarnaast maakt het gebruik met HD-kaarten uit de cloud. Daardoor leert het voertuig steeds hoe het zich moet aanpassen aan de veranderende omstandigheden en lastige situaties, bijvoorbeeld een smalle weg.

Speciaal voor CES heeft Nvidia het systeem geïnstalleerd in een autonome Lincoln die BB8 (ja, vernoemd naar Star Wars) heet. Het voertuig reed vervolgens door de straten van Silicon Valley, wat mooie beelden opleverde.

Het systeem wordt inmiddels al getest in diverse versies van Nvidia’s zelfrijdende voertuigen, maar de laatste versie heeft een aantal toffe toevoegingen. Zo wordt er aan Xavier ook een AI co-piloot toegevoegd, die je helpt tijdens het rijden. Zo bekijkt het je gezicht om te zien hoe je je voelt en om te zien waar je heenkijkt en je het te laten weten als je afgeleid bent. Daarnaast is deze co-piloot – hoe vervelend ook – niet bang om je commentaar te geven op je rijstijl.

Audi en Nvidia

Zoals gezegd heeft Nvidia ook een partnerschap gesloten met Audi. Handig, want de software voor een autonome auto maken is een ding, maar dan moet je wel een voertuig hebben om het in te stoppen. De twee bedrijven kondigden tijdens CES aan dat ze aan twee auto’s werken die draaien op kunstmatige intelligentie.

De eerste resultaten zijn te zien in een Q7 SUV die zichzelf in slechts drie dagen leerde rijden, maar de bedoeling is dat er uiterlijk in 2020 Audi’s komen die volledig autonoom zijn, behalve in extreme situaties. Dat is nog maar drie jaar, dus de twee bedrijven mogen opschieten.

We weten echter nog niet welke auto’s precies autonoom gaan worden en waar ze getest worden. We weten niet eens wat de stappen zijn tussen nu en 2020. Maar met alle aankondigingen van gisteren, zijn wij in ieder geval erg nieuwsgierig geworden.