Ook Puma maakt zelfstrikkende schoenen: de Puma Fi

Puma Fi

Nike is niet langer het enige bedrijf dat besloten heeft om zelfstrikkende schoenen te maken. Ook Puma heeft nu dergelijke schoenen ontwikkeld, genaamd de Puma Fi. Dat meldt Engadget. De schoenen zijn drie jaar in ontwikkeling geweest. In de lente van 2020 verschijnen ze voor 330 dollar.

De schoenen zelf zijn zwart met blauwe LED-lampjes die aan gaan als de motor bezig is of als de schoenen opgeladen worden. De lampjes geven ook aan hoe vol de accu nog zit. Bovenop de schoen zit een motor waarmee de veters gestrikt worden. Op die manier moet er minder onder je voet zitten, waardoor de schoenen comfortabeler zouden zijn.

De motor zit vast aan een simpel netwerk van blauwe Dyneema-touwtjes, wat het zelfde sterke materiaal is wat gebruikt wordt voor defensie en de visindustrie. De motor stuur je aan met veegbewegingen. Veeg van de tenen naar je enkel om de schoen vaster te zetten. De motor gaat door tot het genoeg spanning op de touwtjes voelt.

Er zijn drie niveaus van strakheid. Wil je de veters nog strakker hebben, dan druk je bovenop de strip van de motor. Veeg je de andere kant op, dan gaan de veters losser. En ook dit kun je aanpassen door op de motor te drukken. De motor slaat je voorkeuren op en past de twee eerste settings aan.

Puma Fi

Accu en app

Middenin de zool zit een accu die je kunt verwijderen. Opladen doe je door de hakken van de schoen op de kleine, draadloze Qi-oplader te plaatsen of door de accu te verwijderen en hem apart op te laden. De accu moet vijf tot zeven dagen meegaan. Na 90 tot 120 minuten opladen is de batterij weer helemaal vol.

De Fi kun je aansturen met een smartphone, al is dat nu alleen mogelijk met de iPhone. Ook is er ondersteuning voor de Apple Watch. De besturing gaat hetzelfde als op de fysieke schoen: door te vegen worden de veters strakker of losser. Ook toont de app het batterijniveau van iedere schoen en kun je micro-aanpassingen maken.