Ook Twitter stort zich op AR en VR met ex-Apple-ontwerper

Augmented Reality en Virtual Reality, oftewel AR en VR, zijn op dit moment twee van de meest veelbelovende technologische ontwikkelingen. Vrij veel bedrijven zijn er dan ook mee bezig – waaronder Microsoft met de HoloLens, Google met haar Daydream en Facebook met de Oculus Rift – en ook Twitter mengt zich er nu in. En dat doen ze met een nieuw team en voormalig Apple-ontwerper Alessandro Sabatelli, ontdekte UploadVR.

Enige tijd geleden nam Twitter al het bedrijf Magic Pony Technologies over, dat zich richt op machine learning. Dat bedrijf heeft een aantal algoritmes die mogelijk ook voor VR en AR te gebruiken zijn. Daarmee is Twitter dus al even bezig met de opstap naar deze technologieën, maar nu ze een team hebben gevormd lijkt het echt serieus te worden.

Sabatelli en Magic Pony

Sabatelli staat aan kop van dat team, en hij is geen onbekende binnen Apple en de technologische wereld. Zo hielp hij met het ontwikkelen van de muziek visualizer binnen iTunes en de interfaces van iOS, OS X en watchOS. Eerder had hij een eigen bedrijf genaamd IXOMOXI, waarmee hij zich richtte op VR en AR om je visuele ervaringen van de wereld te verbeteren. Hieruit kwam Lucy, een app voor de Gear VR waarin je de wereld door een aantal filters bekijkt.

Maar nu zit Sabatelli dus bij Twitter, met het team van Magic Pony. Samen richten zij zich in Twitter’s Cortex-afdeling op het “ontwikkelen van state-of-the-art machine learning-mogelijkheden om Twitters producten verder te verbeteren en transformeren”. En volgens de LinkedIn-profielen van een aantal leden van dat team werken ze nu aan Cortex’ “Visual Experience”.

De aanwezigheid van Magic Pony mogen we niet onderschatten. Zij hebben een aantal patenten voor videocompressie, die belangrijk kunnen zijn voor de VR- en AR-strategieën van het sociale medium, zeker op het gebied van het livestreamen van 360-gradenvideo’s. Twitrer blijft Periscope doorontwikkelen, dus dit soort video’s lijken een logische volgende stap voor het platform. Maar 360-gradenvideo’s livestreamen vraagt behoorlijk wat van je bandbreedte als je niet wilt dat het alleen een wazig beeld is. De algoritmes van Magic Pony kunnen daar bij helpen.