Op 26 juni komt er een uitspraak in de rechtszaak over de sleepwet

sleepwet

Een coalitie van privacyvoorvechters heeft een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat over de zogenoemde sleepwet. Dat kort geding is inmiddels begonnen en op 26 juni doet de rechtbank in Den Haag hier een uitspraak in. Dat meldt NU.nl.

De coalitie, die bestaat uit privacystichtingen en bedrijven, startte de zaak omdat de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) op 1 mei in werking is getreden. Toen waren de door het kabinet beloofde aanpassingen echter nog niet doorgevoerd.

De wet zou op een aantal punten aangepast worden nadat een meerderheid tijdens een referendum tegen de wet stemde. Zo zou de ‘sleepnet’-functie – waar de naam ‘sleepwet’ vandaan komt – ingeperkt worden. Ook wordt de bewaartermijn van 3 naar 1 jaar verkort, al komt er wel een optie om tweemaal te verlengen.

Zorgen

Daarnaast maakt de groep zich zorgen over de bevoegdheden van de geheime diensten. Die mogen nu op grote schaal internetverkeer aftappen. De coalitie is bang dat persoonlijke en gevoelige informatie van burgers, journalisten en advocaten bij deze diensten terechtkomen als er een grootschalige tap geplaatst wordt.

Verder zijn ze kritisch op het delen van de gevonden gegevens met inlichtingendiensten van bevriende landen. De geheime diensten in ons land mogen de gegevens in sommige gevallen namelijk doorgeven aan andere landen, zonder dat ze deze zelf in hebben gezien. Er is beloofd dat hier strenger op gereguleerd wordt, maar dat staat nog niet in de wet.

De coalitie eist dat de onderdelen tijdelijk worden teruggetrokken uit de wet, tot deze door het kabinet is aangepast. De Staat verweert zich hiertegen. De overheid stelt dat de wet op de behandelde punten beter geformuleerd is dan zijn voorganger uit 2002.