Op deze interactieve kaart zie je waar er zelfrijdende auto’s getest worden

Tegenwoordig werken er ontzettend veel bedrijven aan zelfrijdende auto’s. Al die voertuigen moeten getest worden, maar dat kan natuurlijk niet zomaar op iedere openbare weg. Op een aantal plekken in de wereld is hier echter wel toestemming voor gegeven. Nieuwsgierig naar waar al die autonome voertuigen getest worden? Op de interactieve kaart Global Atlas of Autonomous Vehicles in Cities kun je precies dat zien.

De kaart richt zich met name op gebieden waar de lokale overheden een “substantiële rol” spelen in het testen. Met andere woorden: ze gaven toestemming om hier proeven uit te mogen voeren.

Het project is onderdeel van de Bloomberg Aspen Initiative on Cities and Autonomous Vehicles, dat steden wil helpen bij de voorbereidingen voor zelfrijdende auto’s. Zo brengen ze burgemeesters bij elkaar en bieden ze hun expertise aan.

Nederland

In de Atlas staan 35 steden waar op dit moment getest wordt op de openbare wegen, of waar aangekondigd is dat er binnenkort getest gaat worden. Door op een project te klikken, krijg je informatie over de prioriteiten en partners van de stad. Ook zie je wat het programma nu eigenlijk aan het ontwikkelen is.

In Nederland staan er maar liefst vijf steden op de kaart: Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Wageningen en Eindhoven. In Wageningen wordt bijvoorbeeld de WEpod getest, een vervoersmiddel van het station naar een andere locatie in de stad. In Rotterdam moet er een extra rijbaan komen om mensen te vervoeren met autonome voertuigen.

Zelfrijdende auto's interactieve kaart

Ook is er nog een lijst met “voorbereidende” steden. Deze steden hebben nog geen test aangekondigd, maar zijn al wel bezig met het onderzoeken van de mogelijke impact van autonome voertuigen.