Op deze manier houdt IS zijn online activiteiten geheim

Afgelopen week waren er al verscheidende berichten over hoe de aanhangers van IS met elkaar communiceren. Onderzoekers van de West Point Military Academy denken te hebben ontdekt hoe de aanhangers echt met elkaar communiceren.

Via Wired maakten de onderzoekers de operatie-handleiding van IS openbaar. Deze handleiding werd oorspronkelijk geschreven om journalisten en politieke activisten in Gaza te adviseren over hoe ze hun identiteit en de identiteit van hun bronnen geheim konden houden. De manier waarop de aanhangers geadviseerd wordt om te communiceren is dus niet echt verrassend.

De onderzoekers vonden de in het Arabisch geschreven handleiding op verschillende IS forums, accounts en chatrooms. In de handleiding staat beschreven welke communicatiemiddelen het beste gebruikt kunnen worden.

Daarnaast wordt geadviseerd om berichtendiensten als Telegram, FireChat of iMessage te gebruiken. Telegram liet afgelopen week al weten dat het 78 publieke kanalen had gesloten. Op deze kanalen werden de aanslagen in Parijs door aanhangers van IS verheerlijkt.

Het document raadt aan om het Tor-netwerk te gebruiken om te internetten en Tails als besturingssysteem te gebruiken. De aanhangers kunnen het beste een beveiligde telefoon zoals de BlackPhone gebruiken en er wordt geadviseerd om programma’s als Dropbox te vermijden, omdat deze je locatie kunnen verraden.