Numrush

Op Twitter wordt nepnieuws 6 keer sneller gedeeld dan de waarheid

Op Twitter worden berichten met nepnieuws zes keer sneller gedeeld dan de waarheid. Ook hebben ze een groter bereik dan berichten die wel de waarheid spreken. Dat heeft het Media Lab van MIT geconcludeerd na een analyse van ruim 4,5 miljoen tweets, meldt Science. De geanalyseerde tweets werden tussen 2006 en 2017 verstuurd.

Volgens het onderzoek zijn vooral echte accounts verantwoordelijk voor de verspreiding van nepnieuws, en dus geen bots of nepaccounts. Bots en nepaccounts werden ook onderzocht. Deze blijken nepnieuws en echt nieuws echter in ongeveer gelijke verdeling te verspreiden.

Waarom we nepnieuws sneller delen heeft volgens de onderzoekers echter niet één duidelijke reden. We zegt hoofdonderzoeker Sinan Aral dat nepnieuws veel opvallender was dan echt nieuws. “En dat is logisch, wanneer je niet door de werkelijkheid beperkt wordt, kun je veel opvallendere informatie bedenken.”

2.400 nieuwsverhalen

In totaal werden er 4,5 miljoen tweets onderzocht, die bestaan uit ongeveer 126.000 series tweets. Elke serie draaiden om één bericht en bestond uit retweets of verwijzingen die voortkwamen uit één originele tweet. Met die 126.000 series werden ongeveer 2.400 nieuwsverhalen gedeeld. Fact-checkorganisaties verifieerden de verhalen.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste ware berichten maar zo’n duizend mensen bereiken. Nepnieuws bereikt tussen de duizend en tienduizend mensen. Daarnaast is het over het algemeen 70 procent waarschijnlijker dat nepnieuws gedeeld wordt, dan berichten die de waarheid vertellen.

Er is echter nog geen kant en klare oplossing. Aral stelt dat een goed begin een labelsysteem is, waarmee de betrouwbaarheid van bronnen wordt aangegeven.