Op vakantie? Vanaf zondag kun je in de hele EU Netflix en Spotify streamen!

netflix

Het is eindelijk zo ver: op 1 april wordt er een nieuwe Europese wetgeving van kracht, waardoor je in alle EU-landen naar je favoriete streamingdiensten kunt kijken en luisteren. Dat meldt het AD. Eerder bestond het probleem dat de content op bijvoorbeeld Netflix en Spotify niet beschikbaar was in het land waar je verbleef.

Dat de content in andere landen niet beschikbaar was, had te maken met rechtenkwesties. Dit zag je bijvoorbeeld bij Nederlandse series op Netflix: ging je dan bijvoorbeeld naar Italië, dan was die serie daar niet te bekijken. En dat terwijl je gewoon een Nederlands account hebt bij Netflix en daar netjes voor betaald.

Barrière opgeheven

Vorig jaar besloot de Europese Unie dat de content van een streamingdienst waar je een betaald abonnement voor hebt ook in andere landen toegankelijk moet zijn. En vanaf zondag is het dus zo ver: dan zijn de barrières verwijderd, ook voor providers. Daardoor hebben ze geen aparte vergunning meer nodig voor andere EU-landen.

Alleen de uitzendingen van publieke omroepen blijven nog geblokkeerd in het buitenland. Ook blijft het zogeheten geoblocking voor bepaalde programma’s nog toegestaan.

Volgens schattingen van Brussel gebruiken nu zo’n 30 miljoen mensen hun eigen digitale abonnementen als ze in het buitenland zijn. In 2020 loopt dat op tot 72 miljoen gebruikers.