NRC schaft zijn internetredactie af, werd afgelopen donderdag bekend. Dat klinkt als een ondoordachtige bezuinigingsmaatregel, maar het is eigenlijk heel goed nieuws. Hiermee kiest NRC er namelijk voor om van de hele redactie een internetredactie te maken. Iedere journalist werkt voor de vele digitale kanalen waarop de artikelen, video’s en podcasts geconsumeerd kunnen worden.
Voor het publiek heeft het niet direct gevolgen, het is vooral een interne aangelegenheid. De losse internetredactie wordt opgeheven en de medewerkers worden verspreid over de oude krantenredactie. Het is een logisch gevolg van de werkwijze van NRC waarbij alle artikelen uit de krant online worden aangeboden. “Het werd in de hoofden van de redacteuren een belangrijke omslag: in principe werken we eerst voor de site, en komen onze stukken nadien in een van onze kranten”, schrijft hoofdredacteur Peter Vandemeersch daarover. “Ten gevolge daarvan hebben we geen onlineredactie meer nodig, NRC is in korte tijd een internetredactie geworden.”
Digital first
NRC is in korte tijd een internetredactie geworden Deel deze quoteHet doet me een beetje denken aan een aantal processen die ik van dichtbij heb mogen meemaken bij de NOS. Als eerste digital first, waarbij de garende eerstelijnsnieuwsredactie nieuws direct online publiceerde. Sindsdien is bij de nieuwsomroep de 24-uursnieuwsredactie, die de bulletins maakt op radio en Teletekst vult, ook verantwoordelijk voor NOS.nl en de app. Ook op het gebied van de productie van video is daar een werkwijze ingericht, waarbij video’s niet eerst voor het journaal worden gemaakt en dan online komen. Er is een videoredactie die video’s produceert en die zowel op tv als online worden gebruikt.
Uiteindelijk gaat het hier niet zozeer om de vraag of je iets een internetredactie noemt, maar om je werkwijze en prioriteiten. NRC heeft het statement gemaakt richting al zijn medewerkers dat de papieren krant slechts een plek is waarin de online content wordt gebundeld. De vraag is natuurlijk of de oude krantenjournalisten dat ook zo zien of dat zij nog steeds ‘voor de krant schrijven’.
Veranderingen
Veranderingsprocessen gaan bij journalisten een stuk trager dan op papier, leert de praktijk. En het probleem is dat de veranderingen ook nooit ophouden. Is het ene vernieuwingstraject afgerond dan is er wel weer een nieuwe ontwikkeling waar aan begonnen moet worden. Iets wat in de media geldt, maar natuurlijk uiteindelijk in bijna iedere sector.
Het feit dat ze bij NRC nu helemaal digital first werken en de krant slechts één van plekken plek is waar de artikelen terecht komen, betekent niet dat de veranderingen nu afgelopen zijn voor de redactie. Sterker nog: ik denk dat we juist de komende jaren gaan zien dat de structuur van redacties nog verder op zijn kop komt te staan. En waarschijnlijk dat die structuur ook veel flexibeler wordt, waardoor het makkelijk is om te blijven veranderen.