Open overheid, big data en slimme steden: Plume Labs geeft aan hoe vervuild de lucht is

Plume Air Report

De Franse startup Plume Labs heeft haar eerste app voor Android- en iOS-apparaten uitgegeven die op basis van data van overheden laat zien hoe schoon of vuil de lucht is in bepaalde steden. De app genaamd Plume Air Report haalt zijn data van 150 verschillende installaties en geeft vervolgens de informatie op een simpele manier weer.

De app geeft realtime informatie over de luchttoestand en is in diverse Nederlandse steden te gebruiken. Waar de lucht in Amsterdam momenteel relatief schoon is, is dat in Parijs zeker niet het geval. De Fransman Romain Lacombe, oprichter van Plume Labs, geeft aan dat luchtvervuiling zowel een risico is voor het klimaat als voor de gezondheid:

Pollution is a health issue as much as environmental issue. Living in Paris shortens your life by six months. Which is just crazy when you think about it.

Plume Air Report geeft gebruikers dan ook een advies of het wel of niet veilig is om naar buiten te gaan. Uit eerdere testen van Plume kwam werd bekend dat Parijs op een gegeven moment de vieste lucht had ter wereld. De gedetailleerde informatie is toen doorgestuurd naar de overheid die zich ingezet heeft om de luchtkwaliteit te verbeteren, door minder auto’s toe te laten in de stad.

Het doel van Lacombe is om met Plume mensen informatie te bieden waarmee ze echt iets kunnen. “If you have information, you can adapt your behavior and live a healthier life.” Je kunt de app downloaden via de App Store en Google Play.