Open source architectuur: Download de bouwtekeningen voor je nieuwe designer huis op Paperhouses

Een design huis ontworpen door een gerenommeerde architect, dat willen we allemaal wel. Helaas blijkt die droom voor velen onbereikbaar als gevolg van de hoge kosten die met het ontwerpen van een woning gepaard gaan. De nieuwe website Paperhouses gaat daar verandering in brengen: Op de site kun je de bouwtekeningen van diverse door architecten ontworpen huizen gratis downloaden en desgewenst laten uitvoeren door een aannemer. Via de site kun je ook contact leggen met lokale bouwbedrijven die je met de realisatie van de plannen kunnen helpen.

Voor de lancering heeft architect en bedenker Joana Pacheco 12 van haar collega architecten gevraagd een blueprint voor een heuse design woning aan te leveren. Via de site kies je het huis dat je mooi vindt, je download de tekeningen en kunt direct aan de slag met de bouw er van. Alle 12 huizen die nu op de site staan zijn volgens de ontwerpers binnen een budget van $300,000 te realiseren.

Voor de ontwerpers was het een grote uitdaging om een huis te bedenken dat zowel in California als Noorwegen kan worden gebouwd. Daarom hebben de meeste ontwerpen diverse aanpassingsmogelijkheden zodat ze op verschillende soorten ondergrond kunnen worden gebouwd, of in de toekomst modulair kunnen worden uitgebreid, bijvoorbeeld als je gezin groeit.

Het is niet de eerste keer dat er een open source architectuur platform wordt gelanceerd, zo kon je online bijvoorbeeld al bouwtekeningen downloaden van een noodopvang of het relatief eenvoudige WikiHouse. Het is echter wel de eerste keer dat een website ontwerpen aanbiedt die uitblinken in – wat oogt als – exclusief design. Het is de bedoeling dat Paperhouses vanaf nu elke maand een nieuwe woning gaat aanbieden, in de loop der jaren moet de site zo uitgroeien tot een database vol ‘realiseerbare design woningen’.

paper-dd-01 paper-DG-ext01-web paper-DG-int02-web2 paper-FB-int1-web paper-panorama-int-2-deleted-f200745215523d029c1497642d94cd72 paper-tb-ext1-web paper-tb-int1-web