Oprichter Tony Fadell verlaat Nest

Tony Fadell, de oprichter van smart home-producent Nest, verlaat het bedrijf. In een blogpost laat hij weten dat hij zelf opstapt. Fadell blijft wel verbonden aan Alphabet, het moederbedrijf van Nest, als adviseur.

Fedell werd vooral bekend als één van de bedenkers van de iPod, in de tijd dat hij bij Apple werkte. In 2010 richtte hij Nest op: een bedrijf dat als doel had om aan de slag te gaan met praktische producten in huis, die mensen niet cool vinden, zoals thermostaten en rookmelders. Nest produceerde slimme varianten van deze producten met veel aandacht voor design op het gebied van het uiterlijk en de gebruikersinterface.

Problemen

In 2014 werd Nest overgenomen door Google. Fadell bleef aan als CEO en kreeg vervolgens vorig jaar ook nog eens het Google Glass-team onder zich. Bij Nest rommelt het de laatste maanden. Alphabet zou niet tevreden zijn over de resultaten van het bedrijf en de relatie tussen Fadell en de medewerkers van Nest zou ook niet goed zijn.

Na de bekendmaking van het nieuws dat Tony Fadell vrijwillig opstapt wordt er dan ook publiek getwijfeld aan deze verklaring. Het woord “weggepromoveerd” wordt veel gebruikt. Maar als je de verklaring van de vertrekkend CEO leest is er niets aan de hand:

Dit nieuws zal voor sommige als een verrassing komen, maar het is een proces dat al sinds eind vorig jaar bezig is. En ook al ben ik niet meer dagelijks bij Nest te vinden, ik blijf betrokken in mijn nieuwe rol als adviseur voor Alphabet en Larry Page.

Google Glass

Fadell wordt opgevolgd door Marwan Fawaz, die was eerder onder meer de baas van Motorola Home.

Ondertussen is er weinig bekend over Fadells andere klus binnen Alphabet: Project Aura, de naam voor het huidige Google Glass-project. Het is onbekend of Tony Fadell dit blijft leiden. Wel werd twee maanden geleden duidelijk dat een belangrijk teamlid na minder dan een half jaar alweer is vertrokken.

Mocht Fadell ook dit team verlaten, dan heeft hij gelukkig alweer een nieuwe hobby gevonden om zijn tijd in te stoppen: slimme karts voor kinderen.