Optische illusie: 2D-video op YouTube wordt 3D met een zonnebril

w.r.yuma zonnebril

Soms heb je geen technologische hoogstandjes nodig om toffe effecten te bereiken. Soms is een zonnebril al genoeg. Dat is in ieder geval wel zo bij een populaire video op YouTube. De beelden veranderen namelijk van 2D naar 3D door een zonnebril op te zetten.

De video is eigenlijk een optische illusie. Op de beelden legt Tom Scott uit hoe het zogenaamde “Pulfrich-effect” werkt. Bekijk je het filmpje met één oog door een zonnebril heen en met het andere oog zonder een zonnebril. dan worden de beelden 3D. In dit geval lijkt het er op dat de maker uit het beeld komt.

Carl Pulfrich

De optische illusie is niet nieuw. Deze werd al in 1922 ontdekt door de Duitse natuurkundige Carl Pulfrich. Maar natuurlijk kent niet iedereen hem, waardoor veel kijkers nog steeds verbaasd reageren.

Overigens wordt de illusie niet veroorzaakt door de beelden in de video zelf. De oorzaak ligt bij een vertraging in je hersenen, die veroorzaakt wordt doordat je ene oog donkere beelden ziet. Daardoor maakt je hoofd twee beelden van de 2D-video en ontstaat er dus een 3D-effect.