OptiTrack maakt schietspellen in virtual reality zo realistisch mogelijk

Virtual reality is leuk, maar zo lang je de dingen die je vastpakt in virtual reality niet echt in je handen hebt, is de ervaring inet compleet. OptiTrack gaat daar verandering in brengen met hun eigen VR-ervaringen. VentureBeat kreeg een demo en die ervaringen waren behoorlijk goed.

Bij de demo kreeg journalist Dean Takahashi een machinegeweer (om precies te zijn een Striker VR faux-geweer) in zijn handen en een rugzak op zijn rug met daarin een grote accu en een MSI VR one-computer. Vervolgens kreeg hij de Oculus Rift op zijn hoofd en was hij klaar om te gaan.

Zo echt mogelijk

Met het geweer kon hij in de VR-app echt schieten en Takahashi stelt dat het aanvoelde alsof hij echt schoot. Dankzij infrarood LED-lampen en speciale camera’s gaat alles in het spel vrijwel net zo snel als in de echt wereld. Je wisselt dus eenvoudig van punt waar je op wilt schieten, zonder dat daar vertraging in zit. Daarnaast is het mogelijk om ruim honderd objecten tegelijkertijd te volgen in een gebied groter dan 30 bij 30 meter.

In het geval van Takahashi was de demo overigens nog vrij tam. Hij speelde geen spel als Counter Strike (waar ik graag eens een rondje in zou willen schieten op deze manier), maar moest schieten op grote, gekleurde ballen die op hoge snelheid op hem afkwamen. Schoot hij er op, dan werden het grote verfballen.

Zwaar en duur

Nadeel van de technologie zoals hij er nu is is helaas dat je vrij veel spullen bij je draagt, wat best zwaar wordt. Takahashi zegt dan ook dat zijn armen na de demo behoorlijk moe waren geworden. Het is dus niet iets waar je uren met gaat gamen. Maar daar richt OptiTrack zich ook niet op. Het bedrijf wil het concept uitwerken voor VR-ervaringen in pretparken of in VR-arcadehallen. Die verschijnen namelijk al in de Verenigde Staten, China en Japan.

Via de website van OptiTrack is het mogelijk om je eigen systeem helemaal samen te stellen. Hoe duur de opzet van je eigen VR-ervaring wordt, hangt dus van jezelf af. Maar duur is het wel, want je betaalt minimaal 18.338 dollar. Niet iets wat je even in je huiskamer neerzet dus.