Opvallend: Burgemeester Londen spreekt zich uit tegen ‘recht om vergeten te worden’

Als het gaat om een opzienbarend moment of een prikkelende mening, ben je bij Boris Johnson,  burgemeester van Londen, regelmatig aan het juiste adres. Zo ook tijdens de opening van London Tech Week, waar Johnson liet optekenen zijn twijfels te hebben aan het besluit van het Europese Hof wat mensen ‘het recht om vergeten te worden’ zou geven.

Tijdens de opening van een week vol tech events in de Britse hoofdstad, liet de burgemeester weten weinig vertrouwen in te hebben in de uitvoer van de nieuwe wet.

Ik sta in deze, feitelijk, aan de kant van geschiedenis, van vrijheid van meningsuiting en het recht van de mens om te weten wat er in de wereld speelt. En laten we eerlijk zijn: er zijn ergere dingen in het leven dan een Wikipedia-pagina die niet helemaal klopt“, zo stelt Johnson.

De uitspraak van het Europse Hof stelde vorige maand dat mensen bij Google moeten kunnen aangeven wanneer ze gevonden worden in zoekresultaten waar ze niet mee gelinkt willen worden. In de dagen daarna ontving de Amerikaanse internetgigant meer dan 10.000 verzoeken per dag via een online formulier.

Er ontstond direct veel onduidelijkheid en vooral discussie over de uitspraak. Het is niet alleen onduidelijk hoe Google de verzoeken beoordeelt, maar ook nog eens wat er nu daadwerkelijk met de opgeslagen informatie gebeurt. Zo zou de zoekmachine een melding tonen wanneer er resultaten worden gefilterd op basis van een persoonlijk verzoek, wat dan weer vragen (van onder andere Evgeny Morozov) opriep over het effect hier van op de perceptie van deze persoon.

De Londense burgemeester ziet het ook somber in: “Ik zie het gewoon niet werken in de praktijk. Het internet is een wonderbaarlijk iets. Het stelt ons tot zoveel in staat. Ik wil niet dat mensen er feitelijk doorheen kunnen gaan en de waarheid kunnen uitwissen“.

Overigens liet Johnson zich ook uit over de Europese opheft rond taxi-service Uber. Hoewel men in Londen geen twijfels lijkt te hebben over het legaal opereren van de taxi’s, heeft de Britse justitie wel de vraag in beraad of een smartphone app wettelijk gezien hetzelfde is als een specifieke taximeter.

De burgemeester liet zich echter opvallen dat hij geenzins van plan is de dienst te verbieden in Londen: “Het zou het risico van een hele prijzige juridische toetsing met zich meebrengen”.