OSVR HDK 2: Deze high-end virtual reality-bril is veel goedkoper dan de Oculus Rift

OSVR HDK 2

Razer, bekend als fabrikant van hardware voor gamers en VR-bedrijf Sensics, kondigde begin vorig jaar OSVR aan. Een open source virtual reality-initiatief dat moet gaan concurreren met bijvoorbeeld Oculus. Van uit dat initiatief werd ook een eerste VR-bril ontwikkeld: de HDK (dat staat voor hacker development kit). Nu volgt de opvolger: de OSVR HDK 2.

Belangrijkste verbetering: de HDK 2 heeft een beeldresolutie die vergelijkbaar is met de Oculus Rift en de HTC Vive. De headset gaat slechts 399 dollar (ruim 350 euro) kosten en da’s bijna de helft van wat je betaalt voor de concurrentie. Een Samsung Gear VR van 100 euro is natuurlijk nog veel goedkoper, maar mobiele virtual reality is qua prestaties niet te vergelijken met high-end virtual reality, zoals de Rift en de Vive.

Het doel van OSVR is dat er uiteindelijk een standaard ontstaat op het gebied van virtual reality, eigenlijk een beetje vergelijkbaar wat Google doet met Daydream voor mobiele virtual reality. Hierdoor wordt het makkelijker om games en applicaties uit te wisselen tussen de verschillende brillen. Nu is het zo dat iets wat op de Oculus Rift werkt, het niet automatisch ook doet op de HTC Vive.

Concurreren op prijs

De eerste HDK was dan ook bedoeld voor ontwikkelaars, zodat zij aan de slag konden met OSVR. Met de HDK 2 wil de organisatie zich actief gaan mengen in de concurrentiestrijd op de nog kleine markt voor virtual reality, door simpelweg te concurreren op prijs.

Het probleem is dat je ook voor deze VR-bril een extreem krachtige game-pc nodig hebt die vele malen duurder is dan de HDK 2. Het is dus niet zo dat dankzij OSVR mensen – die de andere brillen nog even links lieten liggen vanwege de investering die ze moesten doen – nu plots wel een VR-headset gaan kopen. Wat dat betreft is PlayStation VR, de bril van Sony die even duur wordt als die van OSVR en die samenwerkt met de PlayStation 4, op dit moment veel interessanter.

De OSVR HDK 2 is vanaf juli te koop en gaat dus 399 dollar kosten. Hij wordt geleverd zonder eigen controllers, maar je kunt er allerlei controllers van andere fabrikanten op aansluiten.