Digitaliseer je oude, analoge foto’s met Google’s nieuwe app Fotoscan

Heb jij ook stapels van die oude fotoalbums liggen? Dan is er een redelijke kans dat je als de dood bent dat ze je bijvoorbeeld verliest als je huis in brand vliegt, de foto’s uiteindelijk verkleuren en lelijk worden of dat je ze op een andere manier kwijtraakt. Een goede maatregel om je foto’s veilig te stellen is het inscannen van je foto’s, maar dit is een hels karwei. Google komt nu met een eenvoudigere oplossing, in de vorm van een app.

Met Fotoscan – gratis voor Android en iOS – kun je je afgedrukte foto’s op hoge kwaliteit inscannen met de camera van je smartphone en ze zo digitaliseren. Volgens de internetgigant heb je hierbij geen last van schitteringen of glans, die je normaal gesproken wel op foto’s van foto’s ziet. De scan zou binnen vijf seconden voltooid zijn en je foto’s kun je vervolgens in Google Foto’s plaatsen. Op die manier kun je ze gemakkelijk doorzoeken en delen met vrienden en familie.

En volgens Google zelf is hier flink wat animo voor. Volgens onderzoek van DirectResearch in opdracht van Google onder ruim duizend respondenten wil de helft van de Nederlanders haar oude foto’s digitaliseren. Vier op de vijf van ons heeft van die oude albums, maar slechts twee procent heeft ze ook echt digitaal gemaakt. Dat betekent dat er dus nog een grote groep is waar Google haar app voor kan gebruiken.

Om de beste kwaliteit van de foto’s te garanderen maakt Google gebruik van kunstmatige intelligentie voor Fotoscan. Hiermee wordt onder meer de witbalans verbeterd, de beeldverhouding gecorrigeerd, de foto eventueel geroteerd, automatische verbeteringen toegevoegd en de glans en schittering verwijderd. Na het opslaan kun je de foto ook zelf nog bewerken en informatie toevoegen, bijvoorbeeld wanneer de foto gemaakt is. Ook kun je de foto’s ordenen.