Oude videobanden zijn geld waard: déze moet je hebben

Videobanden VHS-banden

In sommige gevallen is het verstandiger om geld te beleggen in oude voorwerpen, dan in ‘nieuw’ geld. De waarde van crypto is in de laatste maanden ontzettend gedaald en ook op de beurs gaat het nog niet helemaal lekker. Je kunt je geld daarom beter beleggen in bijvoorbeeld LEGO, of videobanden.

De afgelopen maanden is er flink wat geld neergelegd voor VHS-banden bij grote veilingen. We vertellen je er meer over.

Videobanden zijn geld waard

VHS-tapes bestaan al sinds de jaren ’70, maar na de komst van dvd’s, en daarna natuurlijk de streamingdiensten, zijn er nog maar weinig mensen die een videorecorder in huis hebben. Niet gek ook, want de laatste videorecorders werden in 2016 geproduceerd.

Afgelopen juni werd er op een veiling maar liefst 75.000 dollar betaald voor een videoband van Back to the Future. Maar ook de VHS-banden van the Goonies en Jaws leverden 50.000 en 32.500 dollar op. Het lijkt erop dat verzamelaars zich steeds meer richten op oude videobanden. Met name videobanden van films die nooit op andere dragers zijn uitgebracht. Dat zorgt ervoor dat vooral grote films uit de vroege jaren ’80 erg gewild zijn. Denk hierbij vooral aan eerste edities en ongeopende, verzegelde banden. Misschien een goede reden om die grote bak met videobanden eindelijk eens door te spitten.

Winstgevende videobanden

Heb je wel zin om deze uitdaging aan te gaan en ben je van plan op zoek te gaan naar oude videobanden? Dan is het wel zo handig om te weten waar je op moet letten. De meest winstgevende VHS-banden zijn de banden die in 1977 werden uitgebracht door filmmaatschappij 20th Century Fox. Denk hierbij aan MASH, Patton en The Sound of Music. Jay Carlson van Heritage Auctions kunnen deze videobanden tonnen tot wel miljoenen euro’s opleveren. De moeite waard om even de zolder af te stoffen, dus.

Overigens gaat het niet alleen om de grote namen wat betreft films. Ook Disney films op videoband worden voor tienduizenden euro’s verkocht op Ebay. Hier staan al meerdere Disney-videobanden te koop, onder andere van The Lion King en Beauty and the Beast.

Verzameldrift

Overigens is het niet heel nieuw dat zoiets als de videobanden verzameld worden. Ook oude games zijn al een tijdje in trek onder verzamelaars. De VHS-banden sluiten perfect aan bij de interesse van verzamelaars voor oude gadgets en games. Deze objecten leveren overigens ook steeds meer geld op. Volgens veilingsites heeft dat te maken met een ‘nieuwe generatie verzamelaars’ die is opgestaan.

Beeld: Pexels